Opnieuw dertigers en heel veel zon

De sneeuwresten boven Sulden am Ortler (ITA) zullen spoedig tot het verleden behoren

Het kon zomaar eens de mooiste zomerweek van het jaar worden. De komende 7 dagen schijnt de zon in de Alpen bijna onafgebroken, het is warm en er is nauwelijks kans op een onweersbui.

Warme zomer

Het noodweer van vorige week lijkt bijna een vergissing als we kijken met welk gemak we weer een zeer warme, zonnige week tegemoet treden. In de grafiek met de temperafwijking van deze zomer t.o.v. het langjarig gemiddelde 1961-1990 in Innsbruck (A), valt het koudere intermezzo van vorige week bijna in het niet tegen de hoge temperaturen eerder deze zomer. Over het geheel was deze opnieuw zeer warm, wat in lijn is met de trend die we zien dat vooral de zomers in de Alpen sterk opwarmen (tweede grafiek betreffende Oostenrijk). In de winter is die opwarming minder prominent.

Vorstgrens verlaat de Alpen

De komende dagen wordt gedomineerd door een krachtig hogedrukgebied dat een groot deel van Midden-Europa bedekt. De wind zit daardoor voortdurend in de zuid- of oosthoek waarmee zeer warme lucht wordt aangevoerd. Net als twee weken geleden stijgt de nulgradengrens naar ongekende hoogtes. Het is in theorie mogelijk dat hij opnieuw naar een recordhoogte stijgt, een record dat pas twee weken oud is toen het boven het Zwitserse Payerne pas vroor op 5299 meter hoogte. Vandaag en morgen zitten we op veel plaatsen boven de 5000 meter, waarbij het dus ook op de Mont Blanc weer boven nul zal zijn.

zondag 00:00
 • -20°
 • -15°
 • -10°
 • -9°
 • -8°
 • -7°
 • -6°
 • -5°
 • -4°
 • -3°
 • -2°
 • -1°
 • 10°
 • 15°
 • 20°

Nauwelijks neerslag

Een verschil met twee weken geleden is de onweerskans. Die is nu een heel stuk kleiner, wat maakt dat dit een van de mooiste vakantieweken van de zomer zal worden. Ideaal voor waterpret in zwembaden en de vele bergmeren maar ook voor lange bergwandelingen. Het mooie, warme weer houdt vrijwel de hele week aan met temperaturen in de dalen van 25 tot 33 graden.

Het is goed toeven aan het water deze week, o.a. bij de Achensee (A)

Voorlopig zeer warm

Volgende week lijkt de weersituatie iets minder stabiel te worden. De kans op een bui neemt dan iets toe, maar of het warme weer wordt verdreven moet nog blijken. Vooralsnog ziet het er uitgesproken zomers uit. De pluimverwachting van het Amerikaanse GFS-model voor het Franse bergstadje Chambéry laat wat dat betreft weinig aan de verbeelding over. Getoond wordt de berekende temperatuur op ca. 1500 meter (850 hPa) en de verwachte neerslag onder in de grafiek. De rode lijn is het langjarig gemiddelde voor deze periode. Oftewel, voorlopig blijft het zeer warm voor de tijd van het jaar en neerslag van betekenis is pas vanaf 12 september mogelijk.

Roel

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!