De tien mooiste uitzichtpunten van Oostenrijk

The chase is weliswaar better than the catch, daar had Scooter natuurlijk gewoon gelijk in, maar de mooiste beloning van een fikse bergwandeling is natuurlijk het panoramische uitzicht op de top. Rijen aan rijen aan Alpencols die je aan liggen te gapen, zo ver het oog rijkt. Daar was al dat bloed, zweet en blaren goed voor. Niet zo gek dus dat er op steeds meer plekken in Oostenrijk uitzichtpunten worden gecreëerd op de toppen van de mooiste bergen die dit Alpenland rijk is. Vaak zijn deze ook te bezoeken zónder bergwandeling vooraf. We zetten in deze blog in ieder geval de tien allermooiste voor je op een rij!

1. De Top of Tyrol - Stubaier Gletsjer

Het platform van de Top of Tyrol ligt op een hoogte van 3.210 meter op de Stubaier Gletsjer en geeft een geweldig uitzicht over de Stubaier Alpen, het indrukwekkende Ortlermassief en in de verte zelfs de Dolomieten. In je uitzicht kun je een grand total van 109 drieduizenders herkennen. Het platform is gemaakt van 20 ton staal en hangt negen meter boven de rotsen, wat het een bijzonder indrukwekkende plek maakt. En een moeilijke plek voor mensen met wat hoogtevrees. Maar waren hier misschien sowieso niet op de juiste plek. Je bereikt de Top of Tyrol via de Schaufeljoch-gondel.

2. De BIG 3 platformen - Sölden

De drie hoogste bergen van Sölden staan bekend als de BIG 3, zo genoemd omdat hun allemaal boven de 3000 meter uitkomen. Op elk van deze pieken is een uitkijkplatform gebouwd. Het platform op de Gaislachkogel bevindt zich op 3048 meter hoogte, dat van de Tiefenbachkogel op 3250 meter en dat van de Schwarze Schneide op 3340 meter. Vanaf deze platforms kun je genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over de omliggende bergen en het Ötztal. Alle drie de uitkijkplatforms zijn toegankelijk met de gelijknamige gondels.

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in het Ötztal? Kijk dan op onze regiopagina voor deze Oostenrijkse bergsportregio.

3. De Pyramidenkogel - Karinthië

Een must-visit tijdens een vakantie in Karinthië is de Pyramidenkogel, een indrukwekkende uitkijktoren die een adembenemend panoramisch uitzicht biedt over de Wörthersee en de Karawanken bergketen. Gebouwd in 2012, is deze toren, die op 847 meter hoogte staat en een hoogte van 100 meter heeft, de hoogste houten uitkijktoren ter wereld. Bereikbaar met de auto, vereist het bereiken van het uitkijkplatform een flinke klim van 70,6 meter over 441 traptreden. De lift is overigens ook mogelijk. Deze historische locatie trekt al sinds de vroege 20e eeuw bezoekers, en biedt naast het adembenemende uitzicht ook avontuurlijke activiteiten zoals een 120 meter lange glijbaan, de langste in Europa, en zelfs een zipline voor degenen die een extra dosis spanning zoeken.

4, 5, en 6: de vier uitzichtpunten van het Dachsteinmassief

Een beetje valsspelen misschien, maar bovenop de Dachstein vind je maar liefst 4 indrukwekkende uitkijkpunten. Met zijn piek van 2.995 meter hoog is dit het hoogste punt van de Steiermark. Allen hebben ze een geheel eigen uitzicht en/of uitdaging.

  • De Skywalk biedt een adembenemend 360° panorama over de hoogste bergen van Oostenrijk, zoals de de Großglockner (3.798 meter hoog), de Hochkönig (2.941 meter) en de Großvenediger (3.666 meter). Dit platform bevindt zich op zo’n 2.700 meter hoogte en zelfs voor de meest doorgewinterde bergliefhebbers is dit een van de meest spectaculaire uitkijkpunten in de Alpen!
  • De 5fingers is een unieke uitkijkplatform op 2108 meter hoogte, dat zijn naam dankt aan de vorm die lijkt op een hand met vijf vingers. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de UNESCO-Werelderfgoedregio Hallstatt. Elke vinger hangt meer dan 400 meter boven de grond. Je bereikt de 5fingers met een wandeling vanaf het bergstation van de Dachstein-Krippensteinbahn.
  • De hoogste hangbrug van Oostenrijk vind je ook op de Dachstein. Je bengelt 100 meter lang op zo’n 400 meter boven de afgrond. Alleen voor de échte durfals!
  • De Treppe ins Nichts (oftewel: de Trap naar het Niets) is in feite een glazen platform, bereikbaar via 14 smalle treden, dat in het niets tussen de pieken van het Dachsteinmassief hangt. Het bevindt zich op een duizelingwekkende hoogte van 400 meter boven de voet van de muur. Durf jij het aan?

7. Innsbruck - Nordkettenbahn

Met de Nordkettenbahn ben je binnen 20 minuten van het stadscentrum van de Alpenhoofstad Innsbruck naar het grootste natuurpark van Oostenrijk: Karwendel. Hier geniet je van een adembenemende 360°-uitzicht, met aan de ene kant het tussen de bergen ingeklemde stadskern van Innsbruck en aan de andere kant de adembenemende Alpennatuur. Je hebt daarnaast meerdere keuzes qua liften: met de Hafelekarbahn kom je uit bij de TOP OF INNSBRUCK. Met de moderne Hungerburgbahn bereik je de Hungerburg, waarbij je ook uit kunt stappen bij de Alpenzoo.

8. De Adlerhorst - Achensee

Op een hoogte van 2039 meter, op de top van de Gschölkopf, prijkt de Adlerhorst: het Adelaarsnest. Dit uitkijkplatform, ontworpen door Manfred Hörl, is geïnspireerd op het nest van een adelaar en bestaat uit zo’n 15 ton metaal. Het is bereikbaar via verschillende schilderachtige wandelroutes. Vanaf dit punt geniet je van een adembenemend panoramisch uitzicht op de Achensee, het majestueuze Karwendelgebergte en de imposante Zillertaler Alpen.

10. De Glocknerblick - Gastein

De Glocknerblick bevindt zich op een hoogte van 2200 meter, op de top van de Stubnerkogel. Om dit platform te bereiken, neem je de gondel vanuit Bad Gastein naar boven, gevolgd door een oversteek over een 140 meter lange hangbrug. Alleen de oversteek over de hangbrug is al een avontuur op zich, met een diepe afgrond onder je en aan beide zijden een adembenemend uitzicht op de ruige bergtoppen. Eenmaal bij de Glocknerblick aangekomen, wacht een panoramisch uitzicht van 360 graden op je over het Gasteinertal en het gebied dat wintersporters kennen als Ski amadé

Op onze regiopagina vind je alle mogelijke bergsportactiviteiten die je in Gastein kunt ondernemen.

Hugo

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!