MTB-ers opgelet: dit zijn de 10 beste bikeparks en downhill-trails van Oostenrijk

Ontdek de adrenaline-pompende wereld van mountainbiken in Oostenrijk, waar de Alpentoppen je decor zijn terwijl je geniet van 's werelds meest opwindende bikeparks en downhill trails. Van steile singletracks tot uitdagende afdalingen, we nemen je mee op een avontuurlijke reis door de top 10 bikeparks en downhill trails van Oostenrijk!

1. Bike Republic Sölden

Op een hoogte van 2.520 meter is Bike Republic Sölden in het Ötztal het hoogst gelegen bikepark van Tirol. De Bike Republic is echter meer dan alleen een fietspark, het is, zoals de naam al zegt, een fietsrepubliek! De routes zijn gemakkelijk te bereiken met de Gaislachkoglbahn I, Langeggbahn, Giggijoch, Hochsölden-Rotkoglbahn kabelbanen en de centrumshuttle. Met negen shaped lines, 17 natuurpaden, twee pumptracks en verschillende enduro-routes heb je behoorlijk wat te kiezen op deze goed onderhouden paden van alle moeilijkheidsgraden. De Bike Republic Sölden opent voor deze zomer tijdens de Bike Opening van 7 tot 9 juni 2024. Naast veel trailplezier kun je je verheugen op freestyle shows, workshops rijtechniek, regionale streetfood en feesten. De zomerdienstregeling van de bergbahnen loopt tot 6 oktober.

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in het Ötztal? Kijk dan op onze regiopagina voor deze Oostenrijkse bergsportregio.

2. Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis

Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis in het Oberinntal staat bekend om zijn veelzijdigheid en toegankelijkheid voor mountainbikers van alle niveaus. Met vijf verschillende parkgebieden biedt het park een breed scala aan routes en trails die zowel beginners als ervaren rijders aanspreken. Het park strekt zich uit over een hoogte van 1.830 meter en omvat in totaal negen routes, verdeeld over drie moeilijkheidsgraden, evenals acht single trails. Voor de jongste rijders is er het Kids Park met eenvoudige hindernissen om te oefenen… Met zijn gevarieerde aanbod, prachtige landschappen en uitstekende faciliteiten is Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis een topbestemming voor mountainbikers, ongeacht hun ervaringsniveau. Het park is geopend van 15 juni tot 20 oktober 2024.

Beeld: © Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH - Maria Knoll

3. Bikepark Innsbruck

Op het Bikepark Innsbruck op de Muttereralm heb je snelle tracks, gezellige hutten voor een hapje en een drankje en een oefenterrein tot je beschikking. Maar nog meer dan dat, heb je een adembenemend uitzicht over de Alpenhoofdstad Innsbruck en het omliggende berglandschap. Hier vind je negen trails vol sprongen, kronkelige worteltrappen en bermen, variërend van gemakkelijk tot uitdagend, een kids- & beginnersgedeelte, een 450 meter lange springlijn, een pomptrack en zelfs een dual slalom. De infrastructuur is daarnaast geweldig, met een wasstraat, materiaalverhuur en deskundige gidsen om je te begeleiden. Bikepark Innsbruck is ook de thuisbasis van Crankworx Innsbruck, een jaarlijks terugkerend mountainbike-evenement van wereldklasse. Elk juni verzamelen 's werelds beste rijders zich voor een spektakel van top-speed downhill races, indrukwekkende sprongen en andere uitdagende activiteiten. Naast de hoofdevenementen biedt Crankworx ook nevenactiviteiten, de nieuwste uitrusting en zelfs de mogelijkheid voor bezoekers om zelf op de fiets te stappen en de adrenaline van het parcours te ervaren. Het park gaat op 25 mei open.

Er is nog veel meer te doen in Innsbruck op het gebied van bergsport. We zetten alles voor je op een rijtje in onze regiopagina Innsbruck - Inntal.

Beeld: © Innsbruck.info

4. Harschbichl Trails - St. Johann-in-Tirol

De Harschbichl downhill singletrail in het Bike Natur park in St. Johann-in-Tirol is een geweldige uitdaging voor elke biker. Met een lengte van 3,9 km, een hoogteverschil van 518 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 13% garandeert de trail zowel rijplezier voor beginners als moeilijkere passages voor gevorderden. In totaal 145 bochten, talrijke bermen en 11 Northshore elementen en bruggen maken de Harschbichl single trail, die in twee varianten kan worden gereden, tot een geweldige ervaring. Aan het einde van de trail is er een vaardigheidsterrein waar je je rijvaardigheid kunt perfectioneren. Geopend vanaf 17 mei.

Wil je meer weten over bergsporten in en rond Innsbruck? Kijk dan op onze regiopagina voor deze bergsportregio!

Beeld: © Mirja Geh

5. Bikepark Lienz

Het bike park in Lienz biedt een adembenemend bergpanorama op drie spectaculaire downhill trails. Geweldige oefenpaden, routes bergop en een spannende WK-pumptrack bij de bergbaan van Lienz maken het aanbod compleet. Sprongen, houten bruggen en sprongen met golfcombinaties bieden een spannende uitdaging op in totaal 11,6 kilometer aan trails. Zowel beginners als profs, gezinnen en groepen kunnen hun vaardigheden verbeteren en iedereen die lek rijdt, een koel drankje nodig heeft of een huurfiets en -uitrusting nodig heeft, vindt wat hij zoekt in het fietscentrum bij het dalstation. Vanaf begin mei is het Bikepark Lienz geopend.

6. Bikepark Lermoos

Het Lermoos bikepark, gelegen aan de zuidkant van de Zugspitze, biedt opwindende singletrails en een gevarieerd aanbod voor bikers van alle niveaus. Met de Langes kabelbanen kunnen fietsers tot 1.055 meter hoogte klimmen en genieten van drie kilometer aan singletrails in de Tiroler Zugspitz Arena. Het park omvat ook de uitdagende Blindsee Trail, meer dan 14 kilometer lang, en de gezinsvriendelijke “Family Trail - Route: 868”. En er is ook nog een oefenterrein genaamd de Skill Area bij het dalstation van de Grubigsteinbahn, waar je je trucs kunt aanscherpen.Fietsen kunnen gratis worden vervoerd met geldig fietsticket op alle kabelbanen in Lermoos en Biberwier. Het zomerseizoen in de Tiroler Zugspitz Arena loopt van 9 mei tot 20 oktober.

Meer weten over een bergsportvakantie in de Zugspitz Arena? Kijk dan op onze regiopagina voor dit Oostenrijkse vakantiegebied.

7. 3 Länder Enduro Trails - Reschenpass

Het bikepark op de Reschenpas biedt grensoverschrijdend bikeplezier in Italië, Oostenrijk en Zwitserland. 30 aantrekkelijke routes zijn bereikbaar met vijf bergliften. Veel van de routes en hindernissen zijn natuurlijk en bieden plezier voor gezinnen en beginners met een fantastisch uitzicht op het Reschenmeer. Naast een totaal van 60 kilometer aan trails biedt het park rond Nauders ook een fietsschool en oefenpaden. Ook na je tochten in het drielandenpunt wordt er goed voor je gezorgd. De eerste lift wordt op 9 mei geopend, de andere twee op 25 mei.

10. EinsEinser & ZweiZweier Trail - Stubaital

In het Stubaital vind je met de EinsEinser en de ZweiZweier Trails downhill enduro trails met een totale lengte van 9 km en een hoogteverschil van 800 meter. Na de start bij het bergstation kun je enkele drops en Northshore-elementen verwachten, evenals een wallride op de vrij natuurlijke, meer dan 4 kilometer lange EinsEinser Trail in het lagere gedeelte. De ZweiZweier Trail loopt gedeeltelijk onder de gondel, maar ook in het bos. Je kunt korte natuurlijke stukken, bermen en kleinere sprongen verwachten. Over het algemeen is de ZweiZweier Trail gemakkelijker dan de EinsEinser Trail, omdat de ondergrond meestal geëgaliseerd is. Dit zijn zowel natuurlijke als kunstmatige trajecten.

Alle bergsportopties voor het Stubaital vind je op onze regiopagina!

8. Biketrails St. Anton am Arlberg

St. Anton am Arlberg is een populaire bestemming voor fietsliefhebbers, met een veelzijdig aanbod voor zowel mountainbikers als e-bikers. De Galzigtrail biedt een uitdagende vijf kilometer lange single trail vanaf het bergstation van de Galzigbahn, terwijl het fietsgebied “EldoRADo” een pumptrack, Northshore Trail en e-trialparcours omvat, evenals e-motocrossmotorverhuur voor motorcrossenthousiasten. Het goed bewegwijzerde netwerk van in totaal 220 kilometer aan paden biedt voor elk wat wils, van ontspannende routes tot uitdagende tochten, met prachtige uitzichten op de hoge valleien van de regio en talloze hutten en alpenweiden voor rustpauzes.

9. Bikepark Großglockner Resort

Het Bikepark Großglockner Resort, met uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, biedt opwindend rijplezier voor alle niveaus, van beginners tot professionals. Met vier single trails en drie mountainbikeroutes kunnen bikers hun vaardigheden testen op verschillende steile bochten en hindernissen, allemaal toegankelijk vanaf het kabelbaanstation Kals sinds de zomer van 2017.

Hugo
Hugo’s wieg stond in de Limburgse Alpen, waardoor zijn liefde voor het overwinnen van hoogteverschillen en weidse panorama’s er al vroeg inzat. Het liefst doet hij dit op de fiets of met wandelschoenen aan.

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!