Warmte-opstoten wisselen elkaar af

Roel
Heerlijk weer in Portes du Soleil met zicht op de Dents du Midi (CH)

Het zag er vorige week al goed uit voor deze week en dat wordt nu bevestigd. We zijn overgeschakeld op belangrijk warmer weer in de Alpen. In Portes du Soleil waar dit beeld vandaan komt is het nu al genieten. De komende dagen kan er een lokale onweersbui voorkomen, maar het algehele weerbeeld is absoluut zomers.

Warm, zware buien voorlopig voorbij

De Alpen liggen de komende dagen aan de rand van een hogedrukgebied boven Zuid-Europa. Met een zuidwestelijke stroming wordt warme lucht aangevoerd en door de nabijheid van die hogedruk valt het met de buien mee. Dit in tegenstelling tot afgelopen weekend toen het plaatselijk weer tot noodweer kwam. Opnieuw lag het Zwitserse Ticino en de aangrenzende gebieden in Italië in de vuurlinie met meer dan 200 millimeter regen in 24 uur tijd. In Coldrerio, niet ver van het Comomeer, viel zelfs 185 millimeter in 6 uur tijd. Deze regio krijgt het de laatste weken zwaar voor de kiezen!

De komende dagen zal er best nog wel een bui vallen - vooral woensdag - maar op minder uitgebreide schaal. Ook gaat het eerder om warmteonweer, lokaal onweer dat in de loop van de dag ontstaat door de opwarming.

Deze week stroomt regelmatig warme lucht over de Alpen uit:

Lokaal tropisch

En warm dat wordt het, morgen (dinsdag) en donderdag wordt het op grote schaal 27 tot 34 graden. Dat betekent op diverse plaatsen dus tropische temperaturen (meer dan 30 graden). Nadat er vrijdag een onweersstoring passeert met plaatselijk felle buien, wordt het in het weekend iets koeler. Maar dat is maar relatief. Met maxima van 22-24 graden is het nog steeds aangenaam. Met een westenwind stroomt iets drogere lucht binnen en dankzij de opbouw van een nieuw hogedrukgebied krijgt de zon weer meer ruimte.

Tussen de mooie dagen door passeert er vrijdag een onweersstoring:

Vrij warm zomerweer

Na het weekend houdt het zomerweer waarschijnlijk aan. We blijven onder invloed van Zuid-Europese hogedruk waarmee de Alpen soms in zeer warme lucht terechtkomen. Dat duurt meestal niet langer dan 1 of 2 dagen, waarna het weer (iets) afkoelt wat gepaard gaat met tijdelijk onweer. En dan begint het riedeltje weer opnieuw. Al met al prima vakantieweer!

nieuws
Roelop 25 September 2023
Zeldzaam mooi noorderlicht in de Alpen
Roelop 30 July 2023
Wat is de droogste regio van de Alpen?
nieuws
Rogierop 13 July 2023
Na sneeuwrijk voorjaar: gemiddelde sneeuwbedekking voor de Glacier Blanc
Roel
vertoeft graag in de bergen en doet niks liever dan bergwandelen, af en toe een mooie wielrentocht maken en genieten van het berglandschap.

Reageren