Adembenemende panorama’s, frisse lucht en het gevoel van vrijheid: de bergen hebben ook in de zomer een enorme aantrekkingskracht op mensen. Maar achter dat idyllische plaatje schuilt soms ook een harde realiteit. Afgelopen week werd dat pijnlijk duidelijk in de Alpen, waar meerdere ernstige ongelukken plaatsvonden tijdens bergwandelingen.
Zaterdag viel een 24-jarige bergbeklimmer uit Duitsland 200 meter naar beneden tijdens een tocht bij de Watzespitze in St. Leonhard im Pitztal. Dezelfde dag kwam een 66-jarige man om het leven tijdens een wandeling van Vomp naar Zwerchloch in het Tiroolse district Schwaz. Hij zou zo’n 120 meter van een wandelpad zijn gevallen.
In het Franse massief van de Lauzière (Savoie) kwam afgelopen zondag een 40-jarige man om het leven na een val van zo’n 70 meter. Zijn wandelpartner, een vrouw, werd zwaargewond en bewusteloos gevonden.
Op maandag overleden een vader en zoon uit Israël op het traject tussen de Starkenburger- en Franz Senn-hut, onderdeel van de bekende Stubaier Höhenweg na een glijpartij. Op dezelfde dag moesten vier andere wandelaars in dezelfde Oostenrijkse regio worden gered tijdens een complexe reddingsoperatie. Alsof dat nog niet genoeg was, ging het dinsdag opnieuw mis op de Stubaier Höhenweg: een wandelaar kwam ten val tussen de Innsbrucker en Bremer Hütte en raakte ernstig gewond. En woensdag kwam het nieuws dat een 27-jarige Belg dodelijk is verongelukt op de Geißstein bij Saalbach-Hinterglemm, nadat hij uitgleed op een besneeuwde passage.
Wat deze tragische verhalen laten zien, is dat wandelen in de bergen geen vrijblijvende activiteit is. Het is geen verlengde van een zondagse wandeling in het bos. De Alpen kunnen meedogenloos zijn, zeker wanneer je onvoorbereid op pad gaat of verrast wordt door veranderende weersomstandigheden.
Veel mensen onderschatten de psychologische belasting van urenlang lopen in ruig terrein. Als je uit een vlak land komt, ben je niet gewend aan steile paden, losse stenen of smalle graatjes. Voeg daar slecht weer, vermoeidheid en misschien een te zware rugzak aan toe, en je bent al snel kwetsbaar. Zeker als je niet zeker op je benen staat of geen ervaring hebt met het inschatten van risico’s in het terrein.
Bergwandelen is prachtig, maar het vraagt om respect. Respect voor het landschap, het weer, en vooral ook voor je eigen grenzen. Informeer jezelf goed, check de condities, pas je route aan als het nodig is en durf terug te keren als het niet veilig voelt. Lees hier ook wat handige tips over het afdalen over steil terrein.