Aravis

De Aravis kenmerkt zich door de markante, op het oog bijna scheef liggende, bergtoppen. De mooie uitzichten op de Mont Blanc en het Meer van Annecy op korte afstand zorgen voor geweldige plaatjes. En een ander groot voordeel: het is niet zo heel ver rijden en er is een gevarieerd aanbod van bergsporten. Dit maakt de Aravis tot een ideale regio voor een zomervakantie in de bergen!

Waar ligt de Aravis?

De Aravis is het berggebied rondom de Franse dorpen La Clusaz en Le Grand Bornand en ligt en beetje in de schaduw van de Mont Blanc. Je hebt vanaf veel plekken een prachtig uitzicht op de hoogste berg van de Alpen, maar de bergen in het Massif des Aravis zijn echt een stuk lager. Dat zorgt ervoor dat het zomerseizoen eigenlijk vrij vroeg begint (de sneeuw is wat eerder weg) en laat eindigt.

Dorpen in de Aravis

Je vindt in de Aravis veel traditionele Franse bergdorpen. Uiteraard vind je ook in deze regio de appartementencomplexen waar Frankrijk in de winter om bekend staat, maar die zijn in de Aravis bijzonder kleinschalig. Genieten dus in de schitterende dorpen van deze regio, waarvan La Clusaz en Le Grand Bornand de bekendste zijn. In de winter is La Clusaz een dorp waar sportiviteit en luxe hand in hand gaan en eigenlijk is dat in de zomer niet anders. In het centrum van het traditionele dorpje bruist het van de activiteiten en vind je vele winkels en terrassen. Misschien nog een stukje mooier dan La Clusaz is het iets verderop gelegen Le Grand Bornand. Hoewel het wel duidelijk rustiger is dan La Clusaz wordt Le Grand Bornand gekenmerkt door de vele traditionele chalets. Manigod is daarentegen een rustig bergdorpje met een wat hoger gelegen satellietstation. Hier kom je echt voor je rust en het is beduidend minder bruisend dan Le Grand Bornand en La Clusaz. Saint-Jean-de-Sixt is qua dorp niet bijzonder inspirerend, maar ligt strategisch wel heel goed als je de Aravis wilt verkennen. Het verblijf hier is over het algemeen net wat goedkoper en je zit binnen een paar autominuten in zowel Le Grand Bornand als La Clusaz.

Wild en lieflijk en dus voor ieder wat wils

De bergen zijn hier ruig. De hoogste toppen doen qua looks niet onder voor de echte Alpenreuzen, terwijl de hoogste toppen hier bij lange na de 3000 meter niet halen. Het zorgt voor enerzijds voldoende uitdaging voor gevorderde bergsporters, maar ook voor veel lieflijke alpenweides waar iedereen van de pracht van de bergen kan genieten. De Aravis is dus een regio met voor ieder wat wils. Van mountainbiken tot wandelen, van via ferratta’s tot diverse routes om te klimmen: je gaat het hier vinden! Het maakt de Aravis tot een perfecte bestemming voor een eerste echte kennismaking met de Alpen in de zomer.

Wat te doen in de Aravis?

Highlights in de Aravis

De extra attractie van de Aravis: de lammergier

Ook qua wilde dieren is er genoeg te zien. Van gemzen, steenbokken en marmotten tot zelfs de grootste roofvogel van de Alpen, de lammergier. Deze aaseter heeft een spanwijdte van tegen de drie meter en is, als hij in de lucht hangt, echt een niet te missen ‘sight to see’. Stel je voor dat je deze vliegende deur tussen de bergen omhoog ziet zweven!

Faciliteiten

Bikepark
Binnenzwembad
Buitenzwembad
Golfbaan
Rodelbaan
Highrope parcour

Hiervoor ga je naar Aravis

Wielrennen

tip!

De Aravis is een droombestemming voor wielrenners. De Col des Aravis, de Col de la Croix Fry en nog veel meer cols liggen hier op je te wachten.

Canyoning

In de Aravis kun je geweldig Canyoningen, je vindt hier mooie kloven voor beginners en voor gevorderden. Lees meer

Huttentochten

Je vind leuke berghutten (en gîtes) in de dorpjes om mooie tochten van verschillende dagen te maken. Veel meerdaagse tochten hebben wel stevige passages.

Kindvriendelijkheid

In de Aravis kun je veel doen met (en voor) kinderen. Denk aan themawandelingen,

Klettersteigen

Er zijn veel, en mooie, klettersteigs te vinden rondom de Aravis.

Klimmen

In dit rotsachtige gebied zijn verschillende mooie rotsklimgebieden te vinden, ook vind je verschillende mooie lange routes van meerdere touwlengtes Lees meer

Mountainbiken

Zoals in bijna elk Frans berggebied kun je hier goed mountainbiken. Van flowy enduro trails tot stevige down-hill afdalingen. Lees meer

Wandelen

De Aravis is een geweldig wandelgebied. Van eenvoudige tochten door Alpenweides tot stevige klauterpartijen. Lees meer

Wandelen met kinderen

In het dal kun je heerlijk wandelen met kinderen.

Water & meren

Met het meer van Annecy op steenworp afstand heb je genoeg water om je hiet te vermaken.

En verder

Rafting & kajakken

De Aravis en de rivieren van de Haute Savoie zijn bij uitstek geschikt voor wildwateractiviteiten

Slechtweeractiviteiten

Een bezoekje aan Annecy is de moeite altijd waard.

Toerfietsen

Het is overal best snel steil in de Aravis. Voor een rustige fietsvakantie is het hier snel te steil.