Vogezen

Beeld: visit.alsace/Benout Facchi

Voor veel Nederlandsers en Belgen zijn de Noord-Franse Vogezen de snelste manier om in de bergen terecht te komen. Niet dat je dan direct in het hooggebergte zit, zoals je dat kent van de Alpen of Pyreneeën overigens. De Vogezen zijn namelijk een middelgebergte dat gekenmerkt wordt door wat de Fransen Ballons noemen; bolvormige bergen. En daar kun je een hele toffe bergsportvakantie houden!

Waar liggen de Vogezen?

De Vogezen liggen in oostelijk Noord-Frankrijk, tegen de Duitse grens aan, in de regio Grande Est. In principe zijn de Vogezen dan ook het Franse zusje van het Duitse Zwarte Woud. Het Vogezen-massief strekt zich grofweg uit van Straatsburg in het noorden tot Belfort in het zuiden. Je hebt ongeveer anderhalf uur nodig om de afstand tussen beide plaatsen af te leggen, wat aangeeft dat de Vogezen in fors gebied is (zeker als je ook nog meerekent dat het Zwarte Woud om de spreekwoordelijke hoek ligt). Hier vind je legio authentieke dorpjes die een prima uitgangspunt zijn om de bergen te verkennen, maar er zijn ook nog wat grotere steden als Colmar of Mulhouse vanwaar je de Vogezen in kunt trekken.

Straatsburg: toegangspoort tot de Vogezen

Karakteristieken van de Vogezen

Je kunt het Vogezen-massief grofweg op drie manieren indelen. In de Grote Vogezen, tussen Belfort en Bruche, vind je hoogste pieken en de beroemdste bergen, zoals La Planche de Belle Filles en de Grand Ballon. Deze laatste is ook het hoogste punt van het massief, met zo’n 1.424 meter hoogte en dit is ook waar de meeste bergplezier te halen valt. De ondergrond is hier van graniet. Tussen Bruche en de Col de Saverne ligt de Centrale Vogezen en vanaf Saverne richting Metz liggen de Lagere Vogezen. Hier vind je vooral zandsteen.

Wat te doen in de Vogezen?

Ondanks dat de Vogezen ‘slechts’ een middelgebergte zijn, kun je hier toch veel van de activiteiten ondernemen die je normaal gesproken associeert met, bijvoorbeeld, de Alpen. Voor wielerliefhebbers is een naam als La Planche de Belles Filles zelfs even illuster als een van zijn meer zuidelijk gelegen broeders. De Vogezen zijn, kortom, een uitstekend alternatief én dichterbij voor een meer dan fatsoenlijke zomervakantie in de bergen.

Andere activiteiten in de Vogezen

De Vogezen: Duits of Frans?

De geschiedenis van de Vogezen is net zo Duits als dat het Frans is, al moet je dat niet te hard tegen een Fransoos zeggen natuurlijk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Elzas, het departement waar de Vogezen grotendeels in liggen, pas definitief in Franse handen. Maar de Duitse invloeden zijn dus nooit ver weg. Zo doet de architectuur, de keuken en veel van de plaatsnamen nog steeds Duits aan. Veel van de namen van bergen eindigen bijvoorbeeld op het Oerduitse -kopf, zoals de Rothenbachkopf. En aan het bekendste lokale gerecht, de flammkuchen, is ook geen woord Frans verloren gegaan!

Beeld: visit.alsace/Benout Facchi

Het weerbericht voor de Vogezen

Het weer is wel een puntje van aandacht. De westkant van het massief krijgt meer regen te verwerken en blijft koeler dan de oostkant. Omdat het gebied daarnaast relatief noordelijk ligt, moet je hier ook niet heengaan als je op zoek bent naar een hete Zuidfranse zomer.