Tien tips als je gaat bivakkeren in de bergen!

Als je een beetje avontuurlijk bent, gaat er niets boven een bivak in de bergen. Je ontdekt de bergen op een andere manier, geniet van een geweldige zonsopkomst of -ondergang, ziet meer sterren dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden en met een beetje geluk spot je zelfs wilde dieren. Maar hoe pak je dit nou het beste aan?

1. Kampeer niet, maar bivakeer!

Op veel plaatsen is wildkamperen verboden, maar bivakkeren toegestaan. Het verschil? De tijd dat je tent blijft staan. Meestal geldt de regel van twee uur zonsondergang en twee uur na zonsopkomst. Check daarom altijd even de lokale wetgeving vóórdat je je tent opzet.

2. Je bent te gast in de natuur

Als je concentraties uitwerpselen ziet of als je veel insecten ziet, dan is dit niet de plaats om je tent op te zetten. Daar woont dan al iemand anders. Let ook op dat je geen bloemen of hoog gras plet bij het opzetten van je tent.

3. Kies je bivakplaats anticiperend op wat er 's nachts kan gebeuren.

Word je blootgesteld of beschermd tegen de wind? Kan er steenslag op je tent vallen? Allemaal punten om rekening mee te houden als je je tent neerzet. Houd daarbij in gedachten dat het niet noodzakelijkerwijs de mooiste plek is die het prettigst is om de nacht door te brengen… Als je je tent bijvoorbeeld aan de rand van een meer neerzet, zul je gauw merken dat de vochtigheidsgraad hoog is en dat al je spullen nat worden.

5. Zet je tent goed vast!

Dit geldt ook als je een mooie, zelfdragende tent hebt! In de bergen kan het namelijk hard waaien, dus zorg dat 'ie niet kan wegwaaien. Koop goede stevige haringen (die bestaan ook lichtgewicht), want berggrond is geen campinggrond. Soms hebben die haringen wat extra overredingskracht nodig voordat ze de grond in gaan…

6. Maak geen kampvuur

Hoe leuk en hoe mooi ook: vuren zijn gevaarlijk in de bergen en laten lelijke littekens achter. Om te koken gebruik je je gasbrander.

7. Koop en lees “How to shit in the woods”

Lees de bestseller How to shit in the woods en laat je inspireren! In 'The definitive guide to eco-friendly outdoor defecation vind je namelijk meer dan alleen de beste manieren om jezelf te ontlasten als er geen toilet(-papier) in de buurt is.

8. Laat je eten nooit buiten de tent liggen

Voordat je het weet heb je een beer op bezoek. Nou zal dat in de Alpen (vooralsnog dan) meevallen, maar vossen en marmotten komen maar al te graag buurten en meegenieten van jouw eten. Dat is niet goed voor hen en jij hebt kans op je proviand kwijt te raken. Lang verhaal kort: zorg dat dieren niet bij je eten kunnen komen.

9. Gebruik geen zeep en doe geen afwas in bergmeertjes

Bergmeertjes zijn een kwetsbaar ecosysteem. Zeep en voedselresten zorgen voor algengroei en vervuilen het heldere bergwater. Gebruik daarom geen zeep als je jezelf doucht en doe ook geen afwas in die meertjes.

10. Laat niets anders achter dan je voetstappen

Laat het terrein schoon, zo niet schoner, achter dan hoe je het aantrof. Laat niets in de natuur. Neem je eigen wc-papier en fruitschillen mee. Dat hoort allemaal niet in de natuur.

Wil je meer weten over bivakeren in de bergen (met kinderen) kijk dan deze video die ik vorig jaar heb opgenomen.

Rogier

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!