Nieuws

Steenbok bevrijd van stijgijzer dat in bek vastzit

Sinds begin september hebben wandelaars een gewonde steenbok kunnen waarnemen met een stijgijzer (gebruikt door alpinisten om op harde sneeuw en ijs te lopen / klimmen) vast in haar bek in het massief van de Dent d’Oche in de Haute-Savoie.

Zeldzaam mooi noorderlicht in de Alpen

Afgelopen nacht was een zeldzame kans om het noorderlicht te zien in de Alpen. In diverse Alpenlanden was het verschijnsel zeer goed te zien. Vooral vanaf de bergtoppen waren het fantastische beelden, die ook door de webcams zijn opgevangen.

Klimmer verongelukt op The Stairway to Heaven klettersteig

Een tragisch voorval heeft zich voorgedaan in de Oostenrijkse Alpen, waarbij een 42-jarige Britse toerist om het leven is gekomen na een val van maar liefst 90 meter. Het incident deed zich voor op een deel van de zeer beroemde via ferrata Großer Donnerkogel, dat in de volksmond bekend staat als de ‘Stairway to Heaven’.

Live: heerlijke nazomer in Wilder Kaiser

Het nazomerseizoen in Tirol is aangebroken. De aangename temperaturen en zonovergoten dagen lenen zich perfect voor mountainbiketochten of hikes voor de winter zijn intrede doet. Omgeven door machtig uittorende 2000’ers vormen de dorpen Ellmau, Söll, Scheffau en Going de regio Wilder Kaiser.

Bergredding keert om: stel wil zelf nacht doorbrengen in gletsjerspleet

Op donderdagavond 31 augustus, rond 18.00 uur, sloeg de huttenwaard van de Refuge des Ecrins alarm. Hij belde de bergreddingsdienst CRS in Briançon. De altijd oplettende huttenwaard had met zijn verrekijker twee personen gezien die een gletsjerspleet in gingen bij de Dôme de Neige des Écrins… maar zag ze er niet uitkomen.

Almabtrieb in Maria Alm geannuleerd vanwege wolvendreiging

Oostenrijk kent vele tradities. Almabtrieb is er een van en vindt standaard aan het einde van de zomer plaats. Dit is de tijd van het jaar waarin het vee van de bergweiden terug naar de dalen wordt gebracht.

Man verdwaalt uit angst voor schaapshonden en brengt nacht door in de buitenlucht

Een zestigjarige man die op vakantie was in La Rosière heeft een ongepland bivak gemaakt in de bergen nadat hij verdwaald is geraakt omdat hij gevlucht was uit angst voor schaapshonden.

Winterinval zorgt voor gevaarlijke condities Alpen

Na weken vol hitterecords is het weer rigoureus omgeslagen in de Alpen. Op veel plaatsen is het kwik meer dan 20° gedaald. Dit levert zeer heftig weer op. Veel regen en op de bergen veel sneeuw.

Indrukwekkende beelden: gevaarlijke condities vanwege hitte maken bergdalen onbegaanbaar

Het warme weer in de Alpen zorgt ervoor dat veel bergsporten zwaarder worden. Maar veel ernstiger dan dat is dat de bergen er ook onder te lijden hebben. Gletsjers smelten in sneltreinvaart en door het verdwijnen van de permafrost storten bergen in.

De bergredding heeft het steeds drukker: 25 % meer ongelukken in de Franse Alpen

De toenemende populariteit van de bergen vertaalt zich deze zomer opnieuw in een explosie van het aantal reddingsoperaties. De voorlopige cijfers wijzen op een stijging van ongeveer 25% in het aantal interventies in het Franse Isère departement ten opzichte van 2022, met een sterke toename van ongevallen met downhill mountainbiken en alpinisme.

Op de hoogte blijven van bergsport.nl? Meld je aan voor de nieuwsbrief!