Hochkönig

Beeld: hochkoenig.at

Hochkönig is een Oostenrijkse vakantieregio die zijn naam dankt aan de bijna 3.000 meter hoge en gelijknamige Alpenreus. Deze piek vormt het hoogste punt van de Berchtesgadener Alpen en is bij wintersporter bekend als onderdeel van megaskigebied Ski Amadé. Door al deze infrastructuur is het ook in de zomer een geweldige bersportvakantiegebied!

Waar ligt Hochkönig?

Hochkönig ligt nét over de Duits-Oostenrijkse grens in de deelstaat Salzburgerland. Het is dus onderdeel van de Berchtesgadener Alpen, die gedeeltelijk in beide landen ligt. De regio Hochkönig ligt ten westen van Bischofshofen en ten zuiden van Salzburg. Hiermee is het één van de, zo niet dé eerste regio die je tegenkomt als je met de auto naar Oostenrijk op vakantie gaat: binnen tien uur zou je hier al kunnen zijn. Belangrijkste dorpen in en rond Hochkönig zijn Mühlbach am Hochkönig (854 m), Maria Alm (800 m) en Dienten am Hochkönig (1.071 m).

Beeld: hochkoenig.at

Dorpen in Hochkönig

Maria Alm ligt aan de voet van het Steiernes Meer en is een pittoresk dorpje, zoals je dat in Oostenrijk verwacht. Het centrum is autovrij en (niet alleen daardoor) gezellig en met name geschikt voor vakantiegangers die rust zoeken en gezinnen met kinderen. Mühlbach am Hochkönig is vooral bekend als historisch mijnbouwstadje, wat het extra charme geeft. Eén van deze kopermijnen is nog steeds open en te bezoeken. Dienten am Hochkönig is klein, overzichtelijk en schattig. Ook dit is weer een familievriendelijke vakantieomgeving, waar je alles te voet of met de fiets kunt doen. Ook loopt een etappe van de Via Alpina, de wandelroute van Triest naar Monaco, door dit alpendorp.

Bergsportactiviteiten in Hochkönig?

Doordat de wintersport in Hochkönig zo groot is, is het voor liefhebbers van zomerse bergsporten een makkelijk toegankelijk gebied. Er zijn zes zomerkabelbanen in bedrijf die je afzetten op één van de vele alpenweiden en -hutten.

Andere activiteiten in Hochkönig

Onderdeel van Ski amadé: ook in de zomer een uitgebreid bergsportgebied

Hochkönig is onderdeel van het, onder wintersporters bekende, skipasverbond Ski amadé. En wat in de winter geldt, geldt ook in de zomer: doordat de regio’s zo dicht bij elkaar in de buurt liggen, kun je gemakkelijk uitstapjes maken. Kijk daarom ook naar de activiteiten die je in de buurt kunt doen op onze regiopagina’s:

Tip voor je zomervakantie in Hochkönig: de Hochkönig card

Met de gratis Hochkönig Card krijg je korting bij een groot aantal van de attracties en activiteiten in de regio. Zo kun je bijvoorbeeld kostenloos gebruik maken van de Bergbahnen, gebruik maken van een speciale bus voor wandelaars of toegang krijgen tot musea of zwembaden. Je krijgt de Hochkönig Card bij een overnachting bij aangesloten partners.