Schwarzwald

Beeld: schwarzwald-tourismus.info

Het Schwarzwald staat niet alleen bekend om zijn taart, maar ook als het prachtige natuurgebied in het zuidwesten van Duitsland met dichte bossen, glooiende heuvels en schilderachtige dorpjes. Ondanks dat het geen hooggebergte is, is het nog steeds een hele mooie bestemming voor een bergsportvakantie in de zomer.

Waar ligt het Schwarzwald?

Het Schwarzwald, ook wel bekend als het Zwarte Woud, ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het gebied strekt zich uit van de stad Karlsruhe in het noorden tot aan de Zwitserse grens in het zuiden. Met een oppervlakte van ongeveer 6.000 vierkante kilometer is het een van de grootste en meest diverse natuurgebieden van Duitsland. Het landschap varieert van dichte bossen en diepe valleien tot uitgestrekte weiden en hoge bergtoppen, met als hoogste punt de Feldberg op 1.493 meter.

Beeld: schwarzwald-tourismus.info

Hoe reis je het makkelijkst naar het Schwarzwald?

Reizen naar het Schwarzwald is eenvoudig en toegankelijk vanuit Nederland. Met de auto ben je er in ongeveer 6 tot 8 uur, afhankelijk van je vertrekpunt en de verkeersomstandigheden. Voor degenen die liever met het openbaar vervoer reizen, zijn er uitstekende treinverbindingen. De ICE-treinen vanuit Nederland brengen je snel naar Karlsruhe of Freiburg, waar je kunt overstappen op regionale treinen die je naar de kleinere dorpen en steden in het Schwarzwald brengen. Vliegen kan ook, met luchthavens in Stuttgart en Basel op korte afstand van het Schwarzwald.

Beeld: schwarzwald-tourismus.info

Wat zijn de bekendste plekken van het Schwarzwald?

Het Zwarte Woud heeft tal van bekende en prachtige plekken die een bezoek waard zijn:

  • Freiburg im Breisgau ligt aan de westelijke voet van het Schwarzwald en wordt vaak beschouwd als de toegangspoort tot dit prachtige natuurgebied. Freiburg is niet alleen een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het Schwarzwald, maar biedt ook zelf veel bezienswaardigheden, zoals de historische binnenstad, de beroemde Münsterkathedraal en tal van gezellige cafés en restaurants. Het milde klimaat en de nabijheid van de natuur maken Freiburg een populaire bestemming voor bergsportliefhebbers en toeristen.
  • Triberg: Dit charmante dorpje staat bekend om zijn indrukwekkende watervallen, de hoogste van Duitsland, en het Schwarzwaldmuseum.
  • Baden-Baden: Deze historische kuurstad is beroemd om zijn thermale baden en prachtige architectuur, en biedt ook diverse wandelroutes in de omliggende heuvels.
  • Titisee: Dit pittoreske meer is een populaire bestemming voor watersporten, zwemmen en boottochten, omgeven door mooie wandel- en fietspaden.
  • Schluchsee: Een ander prachtig meer, perfect voor zeilen, zwemmen en andere wateractiviteiten, met goed gemarkeerde wandel- en fietsroutes rondom.

Dit kun je doen op bergsportvakantie in het Schwarzwald

Andere highlights van het Schwarzwald

Faciliteiten

Bikepark
Binnenzwembad
Buitenzwembad
Golfbaan
Rodelbaan
Highrope parcour

Hiervoor ga je naar Schwarzwald

Highlights

tip!

Steden als Freiburg en Karslruhe zijn de moeite waard, maar ook de Haselhorn Rodelbaan en het boomtoppenpad op de Sommerberg zijn zeer de moeite waard.

Kindvriendelijkheid

tip!

Er is een heel programma voor kinderen gemaakt rond de mascotte Anni. Hieronder vallen wandelingen, maar ook een activiteitenprogramma.

Mountainbiken

tip!

Dat goede mountainbikeregio niet de hoogten van de Alpen hoeft te hebben, bewijst het Schwarzwald. Meerder bikeparks en een groot aanbod aan trails en tours! Lees meer

Wandelen

tip!

Het Schwarzwald is een wandelbestemming bij uitstek. Veel wandelingen en een grote verscheidenheid. Het enige wat mist zijn wandelingen op échte hoogte. Lees meer

Wandelen met kinderen

tip!

De plaatselijke VVV heeft een groot aantal (thema)wandelingen voor kinderen uitgezet, genaamd Annis Abenteuer Touren

Huttentochten

Door het Schwarzwald kun je meerdere meerdaagse en/of langeafstandswandelingen maken

Klimmen

Klimmen kan ook in het Zwarte Woud. Naast de klimparken binnen en buiten en een paar boulderhallen zijn er ook een paar natuurlijke rotsformaties die de lucht in schieten en prachtig zijn om op te klimmen. Lees meer

Slechtweeractiviteiten

Meerdere binnenzwembaden en een klimhal maken het dat je je ook met slecht weer niet hoeft te vervelen.

Toerfietsen

Doordat het Zwarte Woud een middelgebergte is, is het een gebied met uitstek voor toerfietsers die niet per se zitten te wachten op vele hoogtemeters.

Water & meren

De Titisee en de Schluchtsee zijn dé redenen voor veel vakantiegangers om naar het Schwarzwald te gaan. Dit zijn echter vooral plekken voor zwemmen en varen, niet voor uitdagende watersporten.

Je kunt hier beter niet heen gaan voor

Klettersteigen

Er is maar een beperkt aanbod aan via ferrata’s of klettersteigen in het Zwarte Woud.

Verdere afraders in Schwarzwald:
  • Canyoning
  • Rafting & kajakken

En verder

Wielrennen

Er zijn, ondanks de beperkte hoogtes van de toppen in het Schwarzwald, toch verrassend veel beklimmingen te maken. Deze hebben echter niet de uitstraling van een Alpen- of Dolomietencol.