Fietsen in Otztal

Vergeleken bij andere Alpenregio’s is het fietsen in het Ötztal groot. En dat is niet alleen omdat hier al decennialang de Ötztaler Radmarathon plaatsvindt. Ook vind je er het Ötztal-fietspad, die langs bijna alle dorpen van het dal leidt. Deze 50 km lange route is weer onderdeel van het beroemde Inn-fietspad, dat van Zwitserland via Oostenrijk naar Duitsland gaat. Maar ook klimfanaten komen in het Ötztal aan hun trekken!

Beklimmingen in het Ötztal

Het Ötztal heeft met de Timmelsjoch een grote troef in handen. Want deze 2.590 m hoge bergpas is een spekje voor het bekje voor wielerfanaten. Aan de andere kant van deze 22km lange klim vind je ook nog eens La bella Italia, wat een extra prikkel moet zijn! Een andere aansprekende naam uit het Ötztal is de Kühtai Sattel. Is het niet vanwege de 18 kilometer aan tegen 7% gemiddeld of de pieken van bijna 18%, dan is het wel vanwege de koeien die regelmatig de weg oversteken. Op deze zelfde weg kun je ook nog afslaan richting het Speicher Finstertal-meer, waarbij je nog 2,5 kilometer extra maakt en nog een paar pieken van over de 14% in de laatse paar kilometer meepakt. In het midden van het Ötztal, in Umhausen, vind je ook nog de Niederthai, een andere kuitenbijter extraordinaire. Weliswaar maar 7 kilometer lang, maar met flinke stukken boven de 10% stijging doet deze toch echt wel pijn…

Maar het Ötztal is ook vriendelijk voor ‘normale’ fietsers?

Met zoveel fietsroutes voorhanden kan het niet anders dat de vakantieregio zijn beste beentje voor zet voor fietsliefhebbers. Het Ötztal-fietspad brengt je van de ene naar de andere kant van het dal, zonder dat je je druk hoeft te maken over percentages en de grootte van je tandwielen. Je vindt er daarnaast ook 167 ‘Bike Homes Ötztal’-accommodaties die speciaal zijn ingericht op fietsers, met extraatjes als een fietskluis, wasservice voor fiets en -kleding en repareerservice. Er zijn acht zomerliften die je fiets omhoogtransporteren. Ook handig om te weten: je kunt je fiets gratis meenemen met de publieke busdienst.

Andere activiteiten in het Ötztal